WiFi visualiseren met een geconverteerde 3D-printer

April 20, 2022 By muriel 0

We weten allemaal dat we in een soep van elektromagnetische straling leven, alles van AM-radio-uitzendingen naar kosmische stralen. Sommigen van het is handig, sommigen zijn overlast, maar alles is onzichtbaar. We weten dat het daar is, maar we hebben geen idee waar de velden eruit zien. Tenzij je zoiets als deze 3D-WiFi-veldsterkte visualizer aan het werk zet, natuurlijk.

Toegegeven, gebaseerd op het portaal van een oude 3D-printer, heeft [NEUMI] ‘S WIFI-scanner een enigszins beperkte werkomvang. Een NODEMCU ESP32-module rijdt waar de extruder van de printer normaal gericht is en scant door een reeks punten één centimeter uit elkaar. Een ontvangen signaalsterkte-indicator (RSSI) -waarde wordt op elk punt van de WiFi van de NODEMCU genomen en de positie- en RSSI-gegevens voor elk punt worden opgeslagen in een CSV-bestand. Een paar Python-programma’s verteren vervolgens de onbewerkte gegevens om zowel 2D- als 3D-scans te produceren. De 3D-scans zijn het meest onthullende – u kunt daadwerkelijk een 12,5-cm-afstand van de signaalsterkte zien, wat overeenkomt met de golflengte van 2,4-GHz WIFI. De onderstaande video toont het gegevensafsluitproces en enkele van de visualisaties.

Hoewel het op deze schaal nog steeds behoorlijk verbluffend is, zouden we dit graag zien opgeschaald. [NEUMI] heeft al een grootschalig 3D-visualisatieproject gedaan, met behulp van echografie in plaats van radiogolven, dus hij heeft wat ervaring op dit gebied. Maar misschien zou een kabelbot of iets soortgelijks werken voor een experiment met ruimte. Een leuke touch zou een SDR-dongle gebruiken om ook signaalsterkte-gegevens te verzamelen – het zou u in staat stellen om naar verschillende delen van het spectrum te kijken.