Het beheersen van een CGA-monitor met een Arduino

April 29, 2022 By muriel 0

CGA-monitoren zijn mogelijk deze dagen misschien niet een fantastische technologische ontwikkeling, maar ze kunnen normaal gesproken zeer goedkoop worden gevonden. Bovendien hebben ze een DB-9-connector en het werk van TTL-reeksen (0-5VDC) waardoor ze rijp zijn voor experimenteren. Deze hack maakt gebruik van al deze aspecten om je een Arduino-gecontroleerde CGA-monitor te brengen.

Eén probleem met experimenteren met een van deze monitoren is dat ze niet zo goed gedocumenteerd zijn. Gelukkig bespreekt de diepgaande opdracht voor deze hack enkele van de timing- en frequentiekwesties die men met deze specifieke monitor kan tegenkomen. Het bericht geeft een Arduino Pinout en het programma dat wordt gebruikt om de monitor te besturen met zeer diepgaande opmerkingen.

Hoewel deze hack nee is, geeft een afgewerkt product aan, het nu wazige testpatroon hierboven gezien geeft een vrij goed bewijs van concept. Het zal spannend zijn om te zien of deze hack een andere projecten op basis van microcontroller inspireert. Voor sommige aanvullende informatie over CGA-monitoren heeft Wikipedia ook een vrij grondig artikel over de technologie.