Wat is de deal met UEFI?

May 11, 2022 By muriel 0

Het lijkt erop dat er twee kampen zijn, de kleine groep mensen die om UEFI geven en iedereen die niet echt opmerkt of zorgt als hun computer werkt. Dus laten we het hebben over wat UEFI is, hoe het kwam te zijn, waar het geschikt is voor, en waarom je zou moeten (of zou moeten zeggen).

Wat is UEFI?

UEFI betekent een uniforme uitbreidbare firmware-interface, een conventioneel gehouden door een organisatie die bekend staat als het Verenigde EFI-forum. Intel kwam uit met EFI (extensibele firmware-interface) en maakte later het speci publiek als UEFI. Als een specificatiegegevens veranderen tussen leveranciers en fabrikanten, maar het doel is om de conventionele en begrijpelijke en begrijpelijke en begrijpelijke structuur van een OS-bootloader te presenteren. Dit maakt het veel eenvoudiger om een ​​besturingssysteem te schrijven, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het slordige gezelschap van daadwerkelijk de chipset.

Verschillende IBV’s (onafhankelijke BIOS-leveranciers) bieden hun implementaties van UEFI die OEM’s die moederborden produceren, kunnen licentiëren en gebruiken in hun producten. Sommige voorbeelden zouden AMI, Phoenix en Insyde zijn. U hebt waarschijnlijk hun logo gezien of alleen de tekst van hun naam flitst kort op het scherm voordat uw besturingssysteem correct laarzen is.

Laten we het hebben over hoe UEFI-laarzen. Over het algemeen zijn er een paar verschillende fasen. We zeggen meestal omdat er tal van implementaties zijn en tal van van hen doen dingen uit de specificatie. Er zijn drie algemene fasen: veiligheid en beveiliging (SEC), Pre-EFI-initialisatie (PEI) en DRIVE-uitvoeringsomgeving (DXE). Elk is een mini-besturingssysteem. Omdat Intel degene is die EFI begon en later veranderde in UEFI, is veel van het ontwerp ontwikkeld rond hoe Intel-processors opstarten. Andere platforms zoals arm kunnen zich afzien van veel in de SEC- of PEI-fase.

Het opstartproces voor X86-processors is een beetje vreemd. Ze beginnen in de echte modus (hoewel de meeste processors tegenwoordig technisch onwerkelijk zijn), met een 20-bits adresruimte (1 MB van adresseerbaar geheugen) voor achterwaartse compatibiliteitsredenen. Aangezien de processor blijft opstarten, schakelt deze over naar de beveiligde modus en vervolgens tot een lange modus. In een multi-core-systeem racen alle processors om een ​​semafoor te krijgen of EAX te lezen, en één wordt de BSP (bootstrap-processor) aangewezen. De verliezers halt totdat de BSP ze start via een IPI (interprocessor-onderbreking). Gewoonlijk is er een SPI-chip aan boord met firmware die wordt toegewezen in het uiteinde van de fysieke 32-bits geheugen. De Intel Management Engine (ME) of AMD-platformveiligheids- en beveiligingsprocessor (PSP) doet het grootste deel van de sec-fase, zoals het spoelen van de cache en het starten van de processors.

Zodra de processors worden gestart, is PEI officieel begonnen. Op Intel-systemen is er in het grootste deel van PEI geen systeemram. Dit komt omdat geheugen moet worden opgeleid en de koppelingen geïnitialiseerd voordat de processor ze kan gebruiken. De steeds meedogenloze push voor veel meer en nog veel meer snelheid van RAM impliceert dat de RAM moet worden getest, gekalibreerd en geconfigureerd bij elke opstart, omdat verschillende RAM-sticks andere parameters hebben. Talloze systemen cache deze parameters voor snellere opstarttijden, maar ze moeten meestal ongeldig worden en worden omgedraaid als de RAM-stickse leeftijd. De PSP behandelt de geheugentraining en het verpakken van UEFI op sommige AMD-systemen voordat de hoofd X86-processor uit de reset wordt getrokken. Voor Intel-systemen gebruiken ze een truc genaamd XIP (execute op zijn plaats) die de verschillende caches in korte termijn ram verandert. Er is slechts een kleine stapel, een kleine hoeveelheid hoopruimte en geen statische variabelen voor PEI. Talloze Intel-serverplatforms vertrouwen op de bestuurdersbeheerder (BMC) om het geheugen te trainen, omdat het opleiden van grote hoeveelheden geheugen erg lang duurt.

Na het initialiseren van RAM en de inhoud van de kortetermijncache overbrengen, verhuizen wij naar DXE. De DXE-fase biedt twee soorten services: boot en runtime. Runtime-services zijn bedoeld om te worden geconsumeerd door een besturingssysteem, diensten zoals niet-vluchtige variabelen. Boot-services worden vernietigd zodra exitBootServices wordt genoemd (meestal door de OS-loader), maar ze zijn diensten zoals toetsenbordinvoer en grafische stuurprogramma’s. BDS (selectie voor opstartapparaten) wordt uitgevoerd in DXE en is hoe het systeem bepaalt wat drive naar het opstarten (harde schijf, USB, enz.).

Dit is een zeer dicht en x86 specifiek overzicht geweest. Talloze architecturen zoals arm Eschew UEFI voor iets veel meer als CoreBoot, LinuxBoot of LK, waar het een kleine Linux-kernel looft, dan is Kexec in een veel grotere kernel. Talloze armplatforms kunnen echter ook de UEFI gebruiken. Alleen de tijd zal vertellen welke manier de industrie beweegt.

Hoe het gebeurde

In 2005 heeft UEFI volledig vervangen EFI (uitbreidbare firmware-interface), de conventionele intel een paar jaar eerder voortgezet. EFI leende talloze dingen uit vensters van die periode, PECOFF-beeldformaten en UEFI, op hun beurt, geleend methoden van EFI. Vóór EFI was er goede oude BIOS (Basic Input Output System). De naam is ontstaan ​​uit CP / M-systemen van 1975. In die periode was het BIOS een manier voor het systeem om op te starten en een enigszins uniforme interface voor toepassingen BY BIOS-interrupt-oproepen aanbieden. De telefoontjes stelde een programma in staat om toegang te krijgen tot de ingang en uitgangen, zoals de seriële poorten, de RTC en de PCI-bus. Phoenix en anderen omgekeerd de gepatenteerde interface die IBM produceerde om IBM-compatibele machines te vervaardigen, die uiteindelijk leidde tot iets dicht bij een standaard.

Is het beter dan BIOS?

Ja en nee, afhankelijk van uw perspectief. Talrijke OS-leveranciers zoals UEFI omdat ze meestal hun leven eenvoudiger maken, omdat de aangeboden diensten het gemakkelijk maken om een ​​homogene ervaring op te zetten. De Linux-gemeenschap, meestal gesproken, is agnostisch op zijn best en antagonistisch in het slechtste richting UEFI. De BIOS-interface duwt 45 jaar vanaf het moment van schrijven en wordt in alle opzichten beschouwd als erfenis. Een ander punt in de hoek van de UEFI is dat het vergemakkelijkt het kiezen van verschillende opstartgadgets en de firmware op uw machine bijwerken. UEFI maakt gebruik van GUND Partition Table (GPT) via Master Boot Record (MBR) – Achterkant als MBR enigszins inflexibel is. Talloze platforms die vandaag zijn verzonden, zijn gebaseerd op het Open-Source EDK2-project van Tianocore, een implementatie van UEFI die X86, arm en RISCV ondersteunt.

De grootste grief met UEFI is dat het een gesloten zwarte doos is met onvoorstelbare toegang tot uw computer en lokaal blijft na de computerlaarzen. BIOS is aantrekkelijk omdat de interface algemeen bekend is en typisch niet-ingezeten is. UEFI kan eenvoudiger worden bijgewerkt, maar heeft ook een veel belangrijkere behoefte aan updates. Een UEFI-update kan uw systeem volledig baksten. Het zal niet opstarten, en vanwege de zekeringen die op het apparaat worden geblazen, is het praktisch fysiek onmogelijk om het te repareren, zelfs voor de fabrikant. Significante hoeveelheden tests gaan in deze updates, maar de meeste aarzelen om talloze updates te duwen vanwege het vereiste werk.

WAAROM JE MOET OF MOET ZIJN

Aan het eind van de dag maakt het u uit of u uw computer kunt gebruiken voor de dingen die u essentieel voor u zijn. Of dat een spel speelt, een e-mail schrijven of een nieuwe computer maken, het maakt niet uit zolang de computer doet wat u wilt. en opstarten is slechts één of-vergeten stap bij het laten gebeuren. Als u om het inzicht blijkt dat uw apparaat uw apparaat werkt, moet u met een lange rit inspannen. Er zijn zaken zoals Librem naar lange lengtes gaan om ervoor te zorgen dat lastige problemen zoals geheugeninit in niet-gepatenteerde blobs worden uitgevoerd. U kunt de UEFI nog steeds wijzigen, [Hales] als een geweldig voorbeeld van het aanpassen van het BIOS van een oude schoollaptop. Open-source-tools voor het inspecteren en begrijpen wat er onder de kap aan de hand is, worden beter.

Uiteindelijk is het net zoveel als u of u geeft om het opstartproces van uw apparaat.