Radio-pakketten … uit SpaAace!

July 11, 2022 By muriel 0

[Bill Meara] was het internationaal ruimtestation en de Shuttle Discovery passeert een paar weken geleden overhead, die een interesse heeft opgeroepen die hij lang geleden kreeg – verzenden en ontvangen van radiopakketten vanuit de ruimte.

Jaren geleden stuurde hij om APRS-pakketten in de ruimte te sturen met een klein rig aangedreven door een 286 computer en handituken. Deze pakketten zouden veel van de tijd in de ruimte afdalen, maar af en toe zouden ze terug naar de aarde stuiteren wanneer het ruimtestation of pc zat zou vliegen. De pakketten werden vaak vastgelegd door andere ham-operators over de hele wereld, die toevallig zijn afgestemd op 145.825 MHz.

Zijn rente vernieuwd, hij groeide zijn oude handetalkie en kantronics-terminalknooppunt uit, waardoor ze naar de hemel stonden door een antenne in zijn achtertuin. Toen hij 10 uur later terugkeerde, ontdekte hij dat hij allerlei “space-pakketten” van over de hele wereld had verzameld.

Hoewel niet precies een hack is, is het zeker een nette oefeningen in de operatie van Ham. We kunnen ons voorstellen dat het slingend datapakketten uit het ruimtestation zijn, een spannende ervaring voor elke ontluikende operator (en OMS ook!)